Reisburo Ad Latjes

Reisburo Ad Latjes was gevestigd in de Telegraafstraat in Tilburg. Oprichter was Ad A. J. Latjes (A’dam 5 sept 1950), die als 21 jarige student economie studeerde aan de KUB in Tilburg. Latjes wist een gat in de markt te vinden door het aanbieden van vliegreizen tegen spotprijzen. Hiermee was Latjes de eerste die de markt opkwam met de zogenaamde ‘budget’ reizen.

Als ondernemer met een dosis scherp zakelijk inzicht wist hij KLM-vliegtickets te kopen in Engeland, die daar ver onder de Nederlandse marktprijs lagen, vaak met een prijsverschil van 70%. KLM verkocht in Engeland vliegreizen met als tussenstop Schiphol.  Latjes kocht deze tickets in voor de Nederlandse markt, waarbij het eerste deel van de reis niet gebruikt werd en de klant gewoon kon opstappen via Schiphol.

KLM gaf later als excuus, hiermee nieuwe klanten te willen lokken in een andere markt dan de thuismarkt. Tegenwoordig weten we beter en gaat het om de lege stoelen die alsnog verkocht ‘moeten‘ worden, waarbij iedere ‘gulden/pond/euro is meegenomen. Latjes steeg enorm in populariteit, KLM daar buiten gelaten, daar was hij de luis in de pels.

Wegens problemen met vastgoedinvesteringen ging Ad Latjes eind 1981 failliet. Pas toen de tickets afkomstig van Latjes niet meer geaccepteerd werden, kwam hij volop in negatief daglicht. Mede door zijn faillissement, vroeg hij de bank om financiële steun. Ondanks de jaren van succes liet de bank hem vallen, met als gevolg dat alle gedupeerden voorgoed hun geld kwijt waren.