Klòttermèrt

In Tilburg en dus alléén in Tilburg spreken we van Klotteren en Klottermèrt vertaald: Klottermarkt.  De betekenis van klotteren is: inkopen doen met het oog op het feest van St Nicolaas. Het is typische Tilburgse benaming.

Heikese kerk
Heikese kerk 1950

Oorspronkelijk werd de markt gehouden op 5 december in de late avonduren, waar de allerlaatste inkopen voor Sinterklaas gedaan konden worden. De markt werd gehouden op een daarvoor bestemd oud marktplein, gelegen bij de Heikese kerk, de naam Oude Markt is altijd gebleven. Tot 12 uur in de nacht kon je gezellig klotteren, dat was heel laat voor die tijd.

De klottermarkt was een uitkomst voor de marktkooplui,  voornamelijk zochten zij de laatste goederen kwijt te geraken die voor deze speciale gelegenheid waren ingekocht.

Speelgoed

En dan ging het om de restanten die je bij daglicht nog niet aan de straatstenen verkocht kreeg.

De allereerste appelsienen (tilburgs woord voor sinaasappels) werden hier ook verkocht. In die tijd alleen te verkrijgen rond de Sinterklaastijd. Tegenwoordig hebben we het hele jaar door sinaasappels.

Klottermarkt dankt zijn naam aan het geluid van hossende klompen, die gedragen werden door jongelui. Want ook zij kwamen jaarlijks terug met hun spaargeld naar de markt. Niet voor snoep of prullaria maar om te feesten tijdens de kroegentocht. De jongeren kwamen vanuit de buitenwijken van Tilburg, bijvoorbeeld de Hasselt of Heikant

Klomp

Verkleed in blauwe kiel met zijden pet, om de nek een rode zakdoek, hossend op klompen met daarin wat stro. Ze hadden een slechte reputatie omdat ze zich luidruchtig, schreeuwend en al zingend van de ene kroeg naar de andere verplaatsten.  Ze hielden zich warm met liters snevel, daardoor kon er wel eens een relletje onstaan. Niet iedereen was blij met deze ‘herrieschoppers’.

De klottermèrt in Tilburg is later verhuist naar de ondergrondse parkeergarage aan het koningsplein en heden gewoon overdag aan de Stadhuisstraat.

Zondag 30 november is het weer zover, de jaarlijkse Klottermarkt in de Stadhuisstraat tussen 12.00 en 17.00 uur