Eerste bankoverval in de Nederlandse historie was in Tilburg


Op vrijdag 15 oktober 1965 rond de klok van 15:00 uur, vond in Tilburg de eerste échte bankoverval plaats, georganiseerd en goed voorbereid.

Het doelwit was de “Amsterdamse bank” (later gefuseerd met de Rotterdamse bank; AMRO-bank) op de Heuvelring 90. Er werd een bedrag buit gemaakt van ongeveer twee miljoen euro, wat ongekend is voor die tijd

 

Goed voorbereid, allereerst omdat juist op vrijdag, uitbetaaldag, banken het meeste geld in huis hadden.

Op vrijdag kwamen allerlei bedrijven en kantoren contanten ophalen voor uitbetaling van de weeklonen. Dat ging gewoon in een loonzakje, geen cheques, giro of pinautomaat. Er werden zelfs geldbedragen van tien tot dertigduizend guldens per post van het ene bankfiliaal naar de andere gestuurd. De postbode kwam het wel netjes binnen afgeven, nadat hij zijn fiets had weggezet.

 

image
Foto: Jan van Eijndhoven

Ten tweede omdat de overvallers gewapend waren, waarmee ook nog geschoten werd die dag. De wapens waren stenguns, overigens is er niemand gewond geraakt.

Wel werd er een gigantisch bedrag van ongeveer 900.000 guldens buit gemaakt. Omgerekend naar een koopkracht in 2015 is dat zo’n twee miljoen euro.

Volgens twee vrouwelijke ooggetuigen, stopte er rond de klok van drie uur, twee opvallende witte Citroëns, waaruit onder andere twee knappe mannen stapten. Vandaar dat zij iets meer opmerkzaam waren, dan wel flirtend. Bij het horen van een schot en vlak erna de auto weg vluchtte hebben ze het nummerbord kunnen noteren. De auto’s waren gestolen.

Veel tijd hadden deze overvallers niet nodig want het personeel werd onder schot gehouden, in een hoek gedreven en het geld werd voortvarend verzameld. In minder dan tien minuten stonden ze weer buiten. Een kwartier later waren ze over de Belgische grens al verdwenen.

foto: Jan van Eijndhoven
foto: Jan van Eijndhoven

Achteraf zouden deze mannen afkomstig zijn uit België en Frankrijk. Waar zij ook al in georganiseerd verband overvallen hadden gepleegd en er zouden er nog meer gaan volgen.

Omdat ze zich verplaatsten in witte Citroëns, werden ze de ‘Citroën-bende’ genoemd. De citroën is later terug gevonden in België in het plaatsje Geel. Na aanrijding met een coca-cola wagen hebben ze de auto noodgedwongen moeten achterlaten. Uiteindelijk zijn ze in Frankrijk gearresteerd en berecht.

Klik hier voor de documentaire van de overval uitgezonden door VPRO

 

 

 

Foto:Jan van Eijndhoven