Tilburg-historie-013

Tilburg, de historie van 013 is onstaan wanneer Batcave, Noorderligt  en Muziekkantenwinkel, drie Tilburgse poporganisaties werden verenigd in ’s Nederlands grootste poppodium, Popcluster.

Er werd een complex gebouwd op de plaats waar eerder het pand van de nachtclub Blue Note had gestaan. Popcluster 013 zou in 1998 de poorten openen in de Veemarktstraat. 

Gemeente Tilburg wilde dit gebied een artistieke en culturele uitstraling geven en al degene die zich hier wil vestigen dient rekening te houden dat samenwerking centraal staat in het Veemarktkwartier.

Inmiddels is het huidige popcentrum 013 niet meer weg te denken uit Tilburg. Onlangs, in 2015, heeft er zelfs nog een verbouwing ter uitbreiding van de zaal plaatsgevonden.

Witte gijt ontstaan van poppodium 013? Bekijk hier de video:

Batcave was in begin jaren 90 de plek waar jongeren uit de Punk, Metal en HardRock scene elkaar kon treffen en waar zij ook muziek konden maken. Zo vonden er regelmatig optredens plaats van bandjes. Sommige bekender dan anderen en sommige wilden hun muzikale talent ontwikkelen.

Voornaamste reden van het oprichten van de Batcave was, dat deze doelgroep nergens hun plek konden vinden en bijkomend, maar niet onbelangrijk, deze groep van de straat af te houden.

Tilburgers met hun roomse achtergrond oordeelde afkeurend op de luidruchtige muziekkeuze met duivelse teksten, kapsels die te lang of kaalgeschoren waren. De zwart gekleurde kledingkeuze o.a. leren motorjacks, spandex of kapotte spijkerbroek en kistjes of motorlaarzen.

Dan nog niet gesproken over het bier drinken in het openbaar. Dit alles kwam, in die tijd, zeer intimiderend over. Men wilde deze types liever niet zien in de stad zien rondhangen.

Batcave, inmiddels ook gesloopt, was te vinden in de Langestraat in Tilburg.

foto: Noorderligt Veldhovenring en Batcave aan de Langestraat in Tilburg

Frank Stevens VIP of Batcave  Tilburg