Mariagrotje op ‘t Hoefke 

Het Mariagrotje op ‘t Hoefke werd gebouwd rond 1930 in het Brabantse dorpje Riel, gemeente Goirle, ten zuiden van Tilburg. Het staat verscholen tussen de rododendrons tegenover de hoek Tilburgsebaan en akker ‘t Hoefke. Anders genaamd Kapel ‘t Hoefke is tevens het enige kapelletje dat te vinden in Riel.

Opdrachtgever was de Tilburgse fabrikant Matheus Josephus Vinks die kort daarvoor had geleden aan een zeer ernstige ziekte. Hij bad tot Maria met de belofte een Mariagrot te zullen bouwen indien hij zou genezen.

Zijn gebeden werden gehoord en als dank liet hij vervolgens een Mariagrot bouwen geheel opgestapeld uit Rielse zwerfkeien, op eigen grondgebied in de bossen van het Riels Hoefke. Vinks had het gebied gekocht van de Tilburgse fabrikant Van Dooren, hij liet er de bossen aangeleggen voor gebruik als jachtgebied.

De grond van Riel zit vol met keien. Dit dorp grenst langs een breukvlak in de aardkorst waardoor veel keien naar boven worden gewerkt.