CEES ROBBEN: “een Uniek Groot Kunstenaar”

Vandaag precies, op 15 februari 1988, is het 27 jaar geleden dat een groot kunstenaar, Cees Robben, op 78 jarige leeftijd overleed. Geboren in Tilburg en woonachtig in Goirle.

In 1953 debuteerde hij in het weekblad ‘Rooms Leven’, pas in de jaren zestig werden zijn tekeningen wekelijks in ‘Het Nieuwsblad van het Zuiden‘ gepubliceerd; die we kennen als het ‘Brabants Dagblad‘ tegenwoordig.

Iedere tilburger herinnert zich ‘De Prent van de Week’, tekeningen van Robben met daarbij een stukje gevatte tekst in tilburgs dialect. Hierin was hij de grootmeester en niet te evenaren. Zijn onderwerpen gingen over volkse dagelijkse bezigheden of gebeurtenissen die actueel waren op dat moment.10voorRobben.jpeg

In totaal zou hij  ongeveer 1627 tekeningen hebben gemaakt. Hier zijn er ’n aantal van in boekvorm verschenen. Zijn laatste prent die in de krant verscheen was op vrijdag 12 februari 1988, 3 dagen voor zijn overlijden. Je zou kunnen zeggen dat hij tot z’n dood toe doorgewerkt heeft.

Tot op de dag van vandaag zijn de prenten van Cees Robben zeer geliefd. Een paar van zijn klassiekers die bekend zijn in tilburg, goirle en ver daar buiten:

Zo oud agger ötziet, worde gij nôot

Kèkt is offie kèkt en assie kèkt nie kèèke”

Bettie akkkum aaj?”

 

Op 2 juli 2002 hebben de kinderen van Robben een stichting opgericht met als doel het erfgoed van Cees Robben goed te beheren en initiatieven in de geest van Cees Robben te stimuleren.

Het bestuur van de stichting bestaat uit de 6 levende kinderen van Cees Robben.

  • Hans Robben, voorzitter
  • Bernard Robben, secretaris
  • Wilma Robben, penningmeester
  • Jan, Peter en Mark Robben, leden

De Cees Robbenstichting werkt samen met Cultureel Brabant afgekort Cubra. Voor het zien van meer werk van Cees Robben verwijs ik u naar de website van Cubra of klik op deze link :  cubra.nl

ceesrobben.jpg
Cees Robben 1909-1988)

3 reacties op ‘CEES ROBBEN: “een Uniek Groot Kunstenaar”

  1. ‘Ome’ Cees woonde in de Bergstraat in Goirle, net zoals wij. Fijne herinneringen.

    Like

Reacties zijn gesloten.