Conducteur

De conducteur of kaartjesknipper deed zijn intrede in de 19e eeuw met de komst van de reizigerstrein. In die tijd was dit beroep vaak met gevaar voor eigen leven.


Om de vervoersbewijzen te kunnen controleren diende hij acrobatische toeren te verrichten.

Terwijl de trein in volle vaart reed klom hij buiten langs, over een treeplank, waarbij hij zich enkel kon vasthouden aan een ijzeren stang. Zo ging hij elke treincoupé in en uit, bij wind, hagel, regen of sneeuw. Een enkele misstap kon noodlottige gevolgen hebben. Later toen men toch wel het gevaar ervan inzag, is dit aangepast en werd er gecontroleerd vóór het vertrek van de trein. Ook dit werd geen succes omdat de trein te lang stil stond.

Het ouderwetse treinkaartje is inmiddels afgeschaft, sinds de komst van de OV-kaart.

FNV Spoor voert maandag 26 september 2016 actie van 4.00 tot 15.00 uur om de tweede conducteur op de dubbeldekstrein type DDZ6 te behouden. Volgens de NS rijden er twintig van dit type en is dit de enige dat nog met twee conducteurs reist.

FNV Spoor is van mening dat het ten koste gaat van sociale veiligheid van personeel en reizigers, met de daarbij komende fysieke belasting voor de conducteur door teveel traplopen.