Tilburg Pokken Stad

Tilburg werd als pokken stad landelijk voorpaginanieuws nadat de GGD constatering deed van enkele gevallen met de pokken en dit bekend werd. Op 30 april Koninginnedag 1951, verkondigde de gemeentelijke hoofdinspecteur van de Volksgezondheid het vreselijke nieuws. De epidemie bleek al enige tijd gaande te zijn want op dat moment waren er al zestien Tilburgers besmet met de dodelijke zwarte pokken.

Direct werd er actie ondernomen door de vermoedelijke pokken-patiënten van de buitenwereld te isoleren en in hun eigen huis in quarantaine te houden. Alvorens het huis te hebben ontsmet op een wel geheel katholieke wijze.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Meteen al de eerste dag van de epidemie werd in het St. Elizabeth ziekenhuis een speciale ruimte voor de pokken-patiënten ingericht. Voor de contactgevallen, degene die met patiënten in aanraking waren geweest, had het Nederlandse Rode Kruis een apart quarantaine-verblijf ingericht in het retraitehuis het Cenakel aan de Hoevenseweg (Kempenbaan). Hier werd een compleet ziekenhuis met 50 bedden ingericht, ter isolatie en waar zij minstens veertien dagen zouden moeten verblijven.  Het kwam voor dat families gescheiden werden omdat ouders in het ziekenhuis lagen en de kinderen in het quarantaineverblijf zaten. Kapelaan Damen was ook één van de contactgevallen die daar verbleef.

Tilburg werd zover het mogelijk was van de wereld afgesloten. Activiteiten buiten de stad werden strikt verboden. Waaronder de traditionele jaarlijkse bedevaart naar St Job in Berkel Enschot. St Job, die dan ook nog uitgerekend, de beschermheilige van de pokken blijkt te zijn. Omdat veel Tilburgers hier naar toe leefden werd er streng gecontroleerd.

Net zoals de strenge controle die gedaan werd door de militaire politie. Het was namelijk ook nog zo dat de stad verboden was voor militairen. Dit verbod ging in toen er het vermoeden bestond dat een militair van de artillerieschool in Breda de pokken had, wat achteraf niet zo bleek te zijn. Tussentijds werd iedere auto die Tilburg in- of uitging aangehouden en gecontroleerd. Er hing een  sfeer van een ware spookstad, straten waren verlaten want mensen kwamen hun deur niet meer uit. Veel caféhouders en winkeliers klaagde dan ook over hun dalende omzet.

Om nog meer besmettingsgevaar voor deze dodelijke ziekte te voorkomen moeten alle 120.000 inwoners van Tilburg worden gevaccineerd. In grpokkeninenting schoolstraatote groepen stond de Tilburgse bevolking voor het Rode- Kruisgebouw in de Schoolstraat.

Over wie of wat de oorzaak is geweest, hoe het pokkenvirus in Tilburg terecht kwam werd druk gespeculeerd. Er was sprake van dat de dierenhandelaar, uit het dierenpark in Tilburg, de schuldige was. Er ging ook het verhaal rond dat het zich via todde, oude kleding, verspreidt zou hebben. In totaal zijn er zeker 50 mensen besmet geraakt waaronder twee zijn overleden. Op 30 mei 1951 werd Tilburg officieel pokken vrij verklaard.