Klokkenroof

Klokkenroof Tweede Wereldoorlog. Op 27 januari 1943 begonnen de Duitsers in Tilburg met het roven van kerkklokken als grondstof voor Duitse kanonnen.

 

Uit angst voor roof werden er vooraf al klokken uit de toren verwijderd en elders ondergebracht.

Tilburgse Houtcentrale

TILBURGSCHE HOUTCENTRALE

In een loods van de Tilburgsche Houtcentrale, op de hoek Kanaaldijk-Enschotsestraat, werden uit alle zuidelijke provincies gestolen kerkklokken bijeen gebracht voor transport naar Duitsland. Alvorens ze getransporteerd naar Duitland werden, moesten deze eerst worden gekeurd. Hierbij kwam een duitse deskundige de kunstzinnige waarde van de klok onderzoeken, in samenwerking met de Rijksinspectie voor Kunstbescherming.

Waardevolle klokken bleven achter en kregen als kenmerk de letter ‘P’. Om zoveel mogelijk klokken te sparen, werd achter de rug van de Duitser royaal met de ‘P’ omgesprongen.  De parochies Broekhoven I, Bredaseweg, Besterd, Gasthuisstraat, Groeseind, Hasselt en Ringbaan-Oost mochten één klok behouden.  Als vervanging van de verdwenen klokken werd er als alternatief,  een stoomketel in het klokkenhuis gehangen die met een bescheiden geluid het volle uur aankondigden.

Klokkenroof kerk
28 oktober 1944 Heikese Kerk

Een dag na de bevrijding, op 28 oktober 1944, wordt een klok van de Heikese kerk teruggebracht.  Veel van de bij de Tilburgsche Houthandel opgeslagen klokken hebben de bevrijding gehaald.

Klokkenroof 1943

Terugtrekkende Duitse troepen waren erin geslaagd om 60 kleine exemplaren mee te nemen. De zware moesten worden achtergelaten omdat verzetstrijders de takels op tijd hadden weggemoffeld.