Sjaksjoer

Het Sinterklaasfeest is van oorsprong bedoeld als kinderfeest. Hierbij staat het kind centraal tijdens het feestvieren. Het zou hiermee leren, op spontane wijze, te genieten. De weken voor ‘het avondje van Sinterklaas‘ kan het kind op creatieve wijze deelnemen door kadootjes te maken voor Sint en Piet om in de schoen te zetten. Voor de minderbedeelden worden spullen ingezameld. Iedereen moet kunnen deelnemen aan dit feest en een feestgevoel krijgen om de gang van alledag even te kunnen doorbreken.

Echter de bemoeienis van de volwassenen kan toch voor een belemmering zorgen in deze groei van het kind.

Zo werd er vroeger angst gecreëerd met verhalen van bijvoorbeeld Sjaksjoer die onzichtbaar was voor het kind maar toch alles zag wat je deed. Waardoor de spontaniteit van het genieten bij een kind er al af gaat.

In de zak

Sjaksjoer was de rechterhand van Sinterklaas waarvoor je flink gewaarschuwd werd als kind. Hij droeg altijd een roe bij zich wat eruit ziet als een bosje takken en een grote jutezak, waar normaal de cadeautjes in zaten, alleen bij hem was ie leeg. Wanneer je als kind lui was om een handje te helpen in de huishouding of ongehoorzaam was, kreeg je met de roe. Was er geen land te bezeilen met je dan stopte hij je in zijn zak en nam je mee naar Spanje.

 

Er waren ouders die hun kinderen zo in toom probeerde te houden. Voor een kind die zijn uiterste best deed is het onmogelijk te begrijpen dat een ander, echt vervelend, kind niet meegenomen werd naar Spanje.

Spanje

 

In de huidige maatschappij waar de ego voorop staat is de bemoeienis van volwassenen nog steeds groot. Elk jaar weer, laait de pietendiscussie op tijdens deze periode,  wat tot een gespannen sfeer leidt. Waar het leek, de rest van ’t jaar, te zijn vergeten. Aannemelijk zou zijn eventuele aanpassingen aan de hedendaagse tijd, op een ander moment te bespreken. Laten we de viering centraal houden, centraal staan hier de kinderen.

De opzet van Sinterklaas heeft in de verste verte niet met discriminatie te maken.

lees ook : ‘De Naam SjakSjoer’


4 reacties op ‘Sjaksjoer

  1. wou dat ik als kind me slechter had gedragen eenmaal in spanje kon je jezelf toch wel weer aanpassen en voor mij is (een deel van) spanje het einde om zijn bevolking en de omgeving

    Geliked door 1 persoon

  2. Oh, hier komt de pietenaam sjaksjoer vandaan. Wij vonden altijd brieven met zwarte vegen er op bij onze schoen, ondertekend met sjaksjoer. Ik kan hem alleen maar herinneren als lieve piet. Gelukkig maar. Geen dreigementen bij ons!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.