“Drie Koningen Zingen”

Traditioneel wordt op 6 januari ‘drie koningen’ gevierd, hoewel het elk jaar minder wordt. Het is een eeuwenoud kinderfeest dat voort komt uit het bedelen. De kinderen gaan verkleedt als de drie wijzen uit het Oosten.

Volgens het Christelijk geloof verteld het verhaal ons dat er drie wijzen naar Betlehem waren gekomen om naar de ‘Verlosser‘ of kindje Jezus te komen kijken. Omdat er één wijze donker was wordt er meestal één kind geschminkt om het nog echter te laten lijken. Heel vroeger gebruikte men het roet, wat vrij kwam, van een kurk. Deze werd vooraf in het vuur gehouden.3koningen2

Verkleedt en met lampionnen gaan kinderen langs de deuren. Er wordt een lied gezongen in ruil voor wat snoep. Hier zijn twee verschillende versies van zo’n lied wat in dialect gezongen wordt in Tilburg.

 

drie koningen lied